Pe 21 decembrie 1989, bucurestenii au aprins si ei fitilul Revolutiei, in timp ce Armata a deschis focul. Unul dintre oamenii care s-ar fi putut afla in spatele acestui ordin se plimba, la fix 25 de ani, prin locurile in care a curs sangele martirilor.
Au trecut 25 de ani de la Revolutia din 1989, iar rudele celor morti in timpul evenimentelor din decembrie nu au aflat inca cine i-a omorat pe cei dragi lor. In acest caz, adevarul are mirajul pervers al efectului de “fata morgana”, iar in toti acestia ani nu s-au gasit vinovatii pentru crimele din Bucuresti, Timisoara sau celelalte orase-martir ale Romaniei.
Unul dintre oamenii despre care se crede ca detine multe dintre cheile acestor secrete insangerate este generalul Victor Atanasie Stanculescu. Ajuns la 86 de ani, fostul ministru adjunct al Ministerului Apararii a iesit din inchisoare in primavara acestui an, asta dupa ce a fost condamnat la 15 ani de detentie in dosarul reprimarii Revolutiei din 1989.
S-a intalnit cu un prieten
Pe 21 decembrie, la fix 25 de ani de ziua in care la Bucuresti incepea sfarsitul sotilor Ceausescu, paparazzii CANCAN.ro l-au intalnit pe Stanculescu chiar in zona in care, cu un sfert de secol inainte, se auzeau primele zgomote ale trasoarelor folosite de armata.
La cateva ceasuri mai devreme ca sute de lumanari sa fie aprinse in Piata Universitatii, la Sala Dalles sau in Piata Revolutiei, Atanasie Stanculescu si-a purtat pasii marunti spre o intalnire cu un amic. Imbracat cu un parpalac negru, octogenarul longilin a baut o cafea si a discutat, cu zambetul pe buze, cu prietenul sau.
Cei doi au plecat, tot la pas, iar la un moment dat s-au oprit pentru un ramas bun destul de familial. Cu o carte in mana si in cautarea altui anturaj, generalul Stanculescu s-a deplasat cu o viteza de promenada spre casa.
Si-a schimbat planurile din mers
La un momendat a fost apelat pe telefonul mobil si s-a oprit brusc. S-a intors dezorientat si si-a schimbat directia de mers, dar si planurile unei zile de 21 decembrie. 2014.
CITESTE SI:
Atanasie Stanculescu a fost eliberat din inchisoare! El a executat cinci ani din pedeapsa de 15 ani
Ce a facut Stanculescu la Revolutie
Pe 17 decembrie, avand functia de adjunct al apararii, Stanculescu a fost detasat la Timisoara de catre Vasile Milea, inca ministru la acea zi, pentru a reprima Revolutia izbucnita pe malurile Begai. Intors in seara de 21 spre 22 decembrie in Bucuresti, acesta a fost autorul unui gest socant. A mers la un prieten doctor la Spitalul Militar si l-a rugat pe acesta sa-i puna piciorul in gips, totul pentru a se sustrage de la o eventuala implicare in evenumentele din Capitala. Nu a putut scapa, iar Ceausescu l-a chemat la Comitetului Central al PCR.
Dupa ce Vasile Milea s-a sinucis, in dimineata zilei de 22 decembrie, Stanculescu a fost numit Ministru al Apararii. La cateva zile distanta, pe 25 decembrie, Stanculescu a fost unul dintre cei care au organizat procesul de la Targoviste al sotilor Ceausescu. Dupa Revolutie a facut parte din Frontul Salvarii Nationale si a fost inaintat de Ion Iliescu la gradul de general-colonel. A fost judecat in dosarul reprimarii Revolutiei din 1989 si in dosarul “Motorala” si a primit o condamnare de 15 ani. A executat o treime si a fost eliberat in primavara acestui an.